Sí, som un problema

Debat a TVE per les eleccions del 20D

Davant la situació política que estem vivim actualment entre Catalunya i Espanya, crec que és molt interessant recordar el debat cara a cara entre Mariano Rajoy (PP) i Pedro Sánchez (PSOE) per les eleccions generals del 20D. El moderador i periodista Manuel Campo Vidal va intentar repetides vegades que parlessin sobre la situació a Catalunya. Li va costar que ho fessin i quan finalment ho va aconseguir va ser per parlar més sobre el trasllat del Senat a Barcelona que per fer alguna proposta de desbloqueig de la situació actual. Segons ells el tema principal era l’atur i la resta, temes secundaris.
Un mes després d’això, en plenes negociacions polítiques entre uns i altres, el tema de l’atur no és cap prioritat ni línia vermella per a ningú d’ells. El problema greu, el problema que implica línies vermelles i arribar o no a pactes és si es negocia amb els independentistes catalans o si es deixa fer el referèndum. La resta de temes són paper mullat i fàcilment negociables. La clau de volta per a possibles negociacions és demostrar una postura de fermesa contra les decisions que pugui prendre el democràtic Parlament català. Aquesta situació no és gens estranya per a molts catalans i encara menys pels que fa anys que parlem i escrivim sobre la preocupant relació entre Catalunya i Espanya dels darrers temps. Des de Madrid s’ha intentat, durant massa temps, ignorar el debat. Això ha fet que molta gent de la resta de l’Estat li costi ara entendre, com un tema que durant anys es considerava un “suflé” liquidat i només vinculat a Artur Mas i TV3, ara és una qüestió d’Estat. Un problema que fins i tot fa trontollar l’estabilitat d’un possible govern a Madrid.
Hem passat doncs de ser el gran silenci interessat, a ser el gran problema del futur d’Espanya. Ara PP i PSOE saben que cedir més o menys amb el Parlament català, pot provocar més o menys simpaties a la resta d’Espanya i això davant unes possibles noves eleccions, pot implicar guanyar molts vots que permetin tenir una bona majoria que faciliti possibles pactes. Veurem com es desenvolupen les negociacions les properes setmanes, però ara sí que queda clar, que el tema català ja no és un silenci. Ara aquest llarg “silenci” s’ha transformat en el gran problema d’Espanya. Els reiterats “No” de Madrid a gran part del nou Estatut, al pacte fiscal, a una consulta pactada, han passat a ser un gran “Sí”. Sí, som el problema.

Article a Hola Lleida 20/01/2016

Comentaris