Anna Pointner

Anna Pointner amb les seves filles
Christine i Leopoldine i deportats republicans. 

(Al seu costat el lleidatà Manolo San Martín)

Anna Pointner va ser una ciutadana austríaca que durant molts anys va romandre en el desconeixement general i en l'oblit de la història. En els darrers temps, però, se li ha fet una mica de reconeixement i justícia. Anna Pointner va ser la dona que va amagar a casa seva els negatius de les fotos de Francesc Boix. Unes fotos que Boix havia fet al camp de concentració de Mauthausen i que després van ser un element essencial en els judicis de Nuremberg. Gràcies a aquestes van poder ser condemnats varis jerarques nazis. Francesc Boix treballava al laboratori fotogràfic del camp i això li va permetre fer les fotos, treure-les del camp i recuperar-les després.

A través de la finestra de la placa
es veu el mur on va amagar
els negatius A. Pointner
Foto: JR Zaballos

Anna, de sentiment socialista, va establir una certa simpatia amb uns presoners espanyols del camp de Mauthausen que cada dia passaven per davant de casa seva per anar a la feina a la pedrera Poschacher. Aquesta simpatia va portar a la confiança de fer-li arribar els negatius per guardar-los fora del camp. Tot i l'evident perill que això comportava per a ella i la seva família, no va dubtar a ajudar-los. Es va arriscar i primer va amagar els negatius al soterrani de casa i després en un mur de la part del darrera de la casa. Aquest passat mes de maig es va inaugurar un monument al costat de casa seva per a homenatjar-la i recordar-la. En una placa metàl·lica on hi ha gravades paraules en alemany i castellà, hi ha una finestra a través de la qual es veu el mur on Anna Pointner va amagar els negatius.

Fent de traductor durant l'acte
poc abans de descobrir la placa

L'alcalde de Mauthausen va fer un discurs emotiu i duríssim sobre la historia del seu país i l'actitud actual encara d'alguns del seus conciutadans. Uns ciutadans que encara intenten oblidar, canviar la història o fins i tot profanar cementiris on hi ha víctimes de l'Holocaust. L'alcalde va lloar la figura d'Anna Pointner, la seva valentia i el seus principis ètics. Jo, traductor improvisat d'aquest acte, m'emocionava a mesura que anava traduint les paraules de l'alcalde. Danke, Anna, gràcies, Anna, el teu exemple ha de ser recordat sempre! 

SEGRE 09/08/2015

Assistens a l'acte amb ex-deportats a Mauthausen
Foto: JRZaballos

Homenatge amb flors i
la bandera republicana
Foto: JRZaballos

El mur on A. Pointner va amagar els negatius
Foto: JRZaballos

Comentaris